Ιοβόλος

Η ποιητική συλλογή εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2010. Πάρτε μια γεύση από το περιεχόμενο εδώ. Κεντρική διάθεση: Εκδόσεις Στρατής, Ζ. Πηγής 55-57 Αθήνα, Τηλ: 210 3813838, www.stratisbooks.gr
Σημεία διάθεσης:
Θεσσαλονίκη: Κέντρο του Βιβλίου, Λασάνη 3, Τηλ. 2310237463
Ιανός: Αριστοτέλους 7 - Τηλ. 2310277004
και σε e-shop για όποιον βαριέται να τρέχει σε βιβλιοπωλεία
Paper - Bookland
Prosperus
Βιβλία Ψαράς

Μουσικοποιητική βραδιά "Σκόρπια λόγια και τραγούδια"


ΚριτικέςΠεριοδικό Αυλαία - Σεπτ. 2010


Εφημερίδα Διέξοδος - Σεπτ. 2010


Έχεις ένα μεγάλο ποίημα, αφηγηματικό, με στροφές και ρίμες, πολλές μεταφορές και σύμβολα. Το κοιτάς και θυμώνεις.
Τότε τσαλακώνεις το χαρτί και το στύβεις.... το στύβεις γερά. Το στύβεις και με τα δυο σου χέρια πάνω απ' το νεροχύτη. Και το χαρτί βγάζει -στάζει- λέξεις, κι έπειτα φράσεις, κι όταν το αποστύψεις καλά θα βγάλει ολόκληρους στίχους. Αυτό είναι το "λάδι" του. Η ουσία του. Ό,τι ήταν αρκετά δυνατό να επιβιώσει της σύνθλιψης.

(Ο "αιρετικός" Χριστιανόπουλος δεν είχε προτείνει να κρατήσουμε από τα άπαντα του Σολωμού μόνο μερικούς στίχους; Γλωσσικά ιδιοφυείς στίχους που ξεχωρίζουν στο όλο έργο. Μ' άλλα λόγια, να κρατήσουμε μια ουσία.)
Αυτό το "λάδι" της ποίησης βγάζει στον "ιοβόλο" η Χρύσα Πανταζή. Δούλεψε πολύ τη φόρμα και το περιεχόμενο για να δώσει τελικά στο τυπογραφείο τα λιγόλογα στιχάκια της. Δεν το ξέρω προσωπικά, αλλά αυτό βλέπω, αυτό συμπεραίνω. Κι αν δεν το έστιψε το λόγο της στο χαρτί, τότε το έκανε στο νου. Δουλεψε πολύ για να καταλήξει στις λέξεις, τις φράσεις και τους στίχους που πέφτουν στο χαρτί σαν σταγόνες ιδρώτα.


Από τη διαδικασία εξόρυξης της ουσίας, κράτησε την απορία. Από τον πρώτο στίχο:
Μείναμε με το στόμα ανοιχτό...

μέχρι το:
Άφωνο το σώμα
παραδομένο στις παρελθούσες ώρες

Η Χρύσα Πανταζή απορεί. Πασχίζει να καταλάβει. Να καταλάβει τι μας συμβαίνει, τι έχει συμβεί, γιατί όλα αυτά. Προσπαθεί να αναλύσει τη διαδικασία του συμβεβηκότος. Και η ίδια η διαδικασία της ανάλυσης έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Γιατί όπως λεει στην κατακλείδα του βιβλίου της:

Για μια οδύσσεια χωρίς Ιθάκη
Και δέκα Ιλιάδες θ' άξιζαν.Zωγραφική με εικόνες της ποίησης
Στην έκθεση «Η Ζωγραφική με Εικόνες της Ποίησης», που έγινε στο Βαφοπούλειο Πνευματικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, συμμετείχε η ζωγράφος Μαρία Παπαδοπούλου, με έργο εμπνευσμένο από ποίημά* μου της συλλογής "Ιοβόλος".
Η Μαρία Παπαδοπούλου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ. Το 2004 με το πρόγραμμα υποτροφιών ERASMUS, φοίτησε στο UNIVERSITAT DE BARCELONΑ. Αποφοίτησε τον Ιούλιο του 2006 με άριστα. Παρακολούθησε πρόγραμμα εξειδίκευσης στην ειδική αγωγή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τώρα ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της στην Εκπαίδευση Ενηλίκων στο Ε.Α.Π. Εργάζεται στην ειδική αγωγή. Το 2008 έκανε την πρώτη ατομική της έκθεση «mala suerte» Kunsthafen Gallery, Πολυχώρος Draft Θεσσαλονίκη. Έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 40 ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Καναδά, Ισπανία, Γερμανία και Γιουγκοσλαβία. Με τελευταία της συμμετοχή στην ομαδική έκθεση στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο «Η ζωγραφική με Εικόνες της Ποίησης» Το 2010 και το 2011 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής πειραματικών ταινιών στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας. Ασχολείται κυρίως με new media art και εγκαταστάσεις. 
* Στο δάσος σου
 Λύκαινα
 που μυρίζει τα πατήματα
 Θα χορτάσει τη γλώσσα της
 ίχνη στο υγρό χώμα
 Κι όπως πατώντας άθελά σου εσύ τα χόρτα
 ξαπλώνω στους σπασμένους μίσχους
 σμίγοντας με τα βήματά σου μόνο