16/5/08

Ασκήσεις δημιουργικής γραφής ΙΙΙ- Εξωγήινοι

Τεντώνει τα μπράτσα της μπροστά στη τζαμαρία με κίνδυνο να χύσει στο γυαλιστερό δάπεδο το πηχτό περιεχόμενο της κούπας που κρατά. Από τον 30ό όροφο η θέα δεν είναι τόσο πλήρης αλλά η νέα πόλη από ατσάλι και πολυμερή δεν μπορεί να κρύψει τα τεράστια εργοτάξια στο βάθος, τη γρήγορη κατάληψη της ερήμου, τα μαγνητικά βαγόνια με τις ράγες και τα έτοιμα πανέλα που περιμένουν ουρά για να τροφοδοτήσουν τα συνεργεία. Τριπλές βάρδιες δουλεύουν για να καλύψουν τις νόρμες κατασκευής. Εκατομμύρια αιτήσεις στέγασης βάζουν φωτιά στο σύστημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Οικιστικής Αναδιάταξης. Πριν η τηλεφωνική εμφύτευση στο πίσω μέρος του αυτιού της της χαρίσει εκείνο τον επίμονα ψυχρό παλμό, η megaοθόνη της ανάβει.
- Καλή δουλειά Λώρη, ο Πρόεδρος τα κανόνισε με τους τσιμεντάδες και τους τσιμεντοφάγους, λέει η σχεδόν αφύσικα όμορφη γραμματέας επικοινωνίας του ΠΟΟΑ. Το πρόγραμμά σου για τις νέες πόλεις ξετρέλλανε τους πετρελαιάδες και τις τράπεζες. Δικό σου το τζετ και η άδεια, για να την κάνεις προσωρινά από κείνο το βρωμότοπο.

- Μπίγκο, λέει αυτή, καταπίνοντας με προσπάθεια το υπερδιεγερτικό ρόφημα που την κρατάει στα πόδια της σχεδόν δύο χρόνια τώρα.

Ο Τζίμι Τανάκα, champion των τηλεμετρήσεων, ανοίγει το πλάνο:

- Με επιτυχία στέφθηκε η συμφωνία του ΠΟΟΑ με τον εκπρόσωπο των εποίκων Ζίνοξ, λέει καθώς πίσω του τρέχουν οι εικόνες από τις αίθουσες συσκέψεων. Η παγκόσμια ομοσπονδία παραγωγών σκυροδέματος ανέλαβε προγραμματικό συμβόλαιο κάλυψης των επισιτιστικών αναγκών των εποίκων, έναντι υποχρέωσής τους να παραμείνουν στα αυστηρά καθορισμένα όρια των κατειλημένων μητροπόλεων. Προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες επισιτισμού, όλα τα διαθέσιμα αποθέματα σκυροδέματος από μη καταληφθείσες πόλεις, θα κατεδαφιστούν και θα μεταφερθούν στους χώρους υποδοχής των εποίκων.

Οι στεγαστικές ανάγκες των γηγενών θα καλυφθούν αρχικά με προσωρινά καταλύματα, ενώ με ταχείς ρυθμούς αναπτύσσονται οι νέοι οικισμοί από συνθετικά υλικά, ανθεκτικά στις ορέξεις των νέων μας συντρόφων στον πλανήτη.

Πλάνα από την νέα πόλη και τα εργοτάξια που με επιμέλεια χτίζει εδώ και καιρό η Λώρη στην έρημο των Εμιράτων.

- Οι δικαιούχοι των νέων κατοικιών θα λαμβάνουν μακροπρόσθεσμα δάνεια χαμηλού ρίσκου, όπως δήλωσε εκπρόσωπος διεθνούς κονσόρτσιουμ τραπεζών.

Ο παλαίμαχος τηλεστάρ Μίκι Σαντιάγκο αναλαμβάνει δράση στην οθόνη. Η Λώρη και η ομάδα Σχεδιασμού, Ανάπτυξης και Προβολής του έργου της Αναδιάταξης έχουν γράψει λέξη προς λέξη το σενάριο που εκφωνεί.

- Ολοι γνωρίζουμε ότι 52 μήνες πριν, λέει με το γνωστό πειστικό του στυλ, μια ανεξήγητη αρχικά επιδημία χτύπησε τις πόλεις μας. Πανίσχυρα κτίρια από μπετόν άρχισαν να λιώνουν και να εξαφανίζονται τρομοκρατώντας τους ενοίκους και δημιουργώντας στρατιές απελπισμένων αστέγων.

Τα πλάνα δείχνουν μισοφαγωμένες πόλεις και ουρές αυτοκινήτων που μποτιλιάρουν τους δρόμους.

- Ευτυχώς οι επιστήμονές μας σύντομα κατάφεραν να εντοπίσουν την αιτία της καταστροφής, τους μικροσκοπικούς αλλά αδηφάγους εξωγήινους αποίκους Ζίνοξ, που βρήκαν το βασικό υλικό κατασκευής των πόλεών μας εξαιρετικά γευστικό.

- Την κρίση αντιμετώπισαν ταχύτατα οι εκπρόσωποι των G16, που άμεσα προέβησαν σε διαπραγματεύσεις με τους εποίκους.

- Απόγνωση επικράτησε στις μεγάλες μητροπόλεις, ρεκόρ χτύπησαν οι τιμές πέτρινων κατοικιών σε ορεινά χωριά αλλά τους άστεγους πολίτες δεν αφήσαν ασυγκίνητους ακόμα και τα ξυλόσπιτα, οι αχυροκαλύβες. Κάτοχοι οικημάτων στις παραγκουπόλεις κατηγορήθηκαν για κερδοσκοπία και φυλακίστηκαν, ενώ οι κατοικίες τους κατασχέθηκαν και διατέθηκαν σε ευυπόληπτα θύματα των καταστροφών.

Στην οθόνη τα βρώμικα σοκάκια της φαβέλας μοιάζουν παράδεισος μπροστά στο δάσος γυμνών ατσαλοδοκών του έρημου κεντρικού Σάο Πάολο.

Η υγρή μυρωδιά του δάσους χαϊδεύει τις αισθήσεις της Λώρη. Βγαίνει από το Jeep και διασχίζει την αυλή του πέτρινου γηροκομείου, προς τη γνωστή αλέα.

- Εγώ, εγώ με τη μικρή μου Λώρη έχουμε γκρεμίσει μίλια φράχτη από μπετόν, λέει εκείνη σ’ ένα περίγυρο με άδεια βλέματα, αναπηρικά καρότσια και κουβέρτες ποδιών. Τότε παλιά στο Πόρτλαντ, με τους συντρόφους παίρναμε τα σφυριά και καθαρίζαμε το τοπίο απ΄το τσιμέντο. Είχαμε δράση τότε και κότσια, δεν αστειευόμασταν. Και η Λώρη ορκιζόταν τότε, με το χέρι στην καρδιά, να μη αφήσει να χτιστεί ούτε τετραγωνικό τσιμέντου...

- Η Λώρη, η Λώρη μου, χτίζει τώρα τις νέες πόλεις χωρίς ίχνος μπετόν. Η κόρη μου κράτησε το λόγο της...

Δεν υπάρχουν σχόλια: