3/12/07

Μποϊκοτάζ στο ρεύμα

Από το πρωί λαμβάνω e-mail που με προτρέπουν να συμμετέχω στο μποϊκοτάζ της ΔΕΗ στις 15/12 το μεσημέρι. ΟΚ καμμία αντίρρηση αρχικά, ο σκοπός είναι καλός και αν υπάρξει μαζική συμμετοχή, θα δώσει και ένα μήνυμα. Ποιο όμως είναι το μήνυμα? Οτι μπορούμε να αντέξουμε χωρίς ρεύμα για 15 λεπτά, μέρα μεσημέρι? Δεν νομίζω. Μήπως αξίζει να σκεφτούμε συνολικά την κατανάλωση ρεύματος στη ζωή μας και πόσο η τελευταία είναι πλήρως εξαρτημένη από αυτό, για πράγματα ασήμαντα? Παράδειγμα ο καφές. Ενας ελληνικός ψήνεται σε ένα λεπτό στο γκαζάκι. Ο γαλλικός θέλει πέντε στην καφετιέρα και μετά να κάθεται κι εκεί για να μένει ζεστός. Ο freddo, θέλει ψυγείο, πάγο, συσκευή για το χτύπημα του αφρόγαλου. Ενας χυμός πορτοκάλι απαιτεί τρία λεπτά χρήση του ηλεκτρικού λεμονοστίφτη. Ολα τα σπίτια έχουν δεκάδες πρίζες στις οποίες προσαρμόζονται άλλα τόσα πολύμπριζα. Και βέβαια ήδη έχει αρχίσει το όργιο της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης.

Προσωπικά επιδιώκω να μην κάνω υπερκατανάλωση ρεύματος. Μειώνω τις χρήσεις που δεν είναι απαραίτητες. Πίνω ελληνικό. Στίβω τα πορτοκάλια σε παραδοσιακό στίφτη. Δεν χρησιμοποιώ ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Σβήνω τις συσκευές από το διακόπτη για να μην μένουν stand by. Δεν έχω αυτόματο ποτισμό για 20 γλάστρες. Δεν αφήνω στις πρίζες ξεχασμένους φορτιστές. Χρησιμοποιώ οικολογικούς λαμπτήρες. Το καλοκαίρι πλένομαι με κρύο νερό. Μπορεί να μην είναι αρκετά, αλλά είναι μια άσκηση, που ίσως αργότερα με βοηθήσει να κόψω και άλλες κακές συνήθειες.

2 σχόλια:

thinking4G είπε...

Μακάρι ένας κούκος να έφερνε την άνοιξη...

Ανώνυμος είπε...

Η ΔΕΗ είναι μια τελείως παλαβή ιστορία:
- Είναι μια επιχείρηση που τιμωρεί τους καλούς πελάτες της.Όσο περισσότερο καταναλώνεις από το προϊόν της, τόσο μεγαλύτερες τιμές ¨απολαμβάνεις".
- Είναι μια επιχείρηση που κυριολεκτικά σκοτώνει τους εργαζόμενους σε αυτήν - δες Μεγαλόπολη, κλπ.
- Είναι μια επιχείρηση που είναι ταυτόχρονα ιδιωτική και δημόσια, επιλέγοντας κατά περίπτωση τι θα είναι κάθε φορά.(κατά το παράδειγμα του ΟΤΕ.)Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, αλλά η διοίκηση της, διορίζεται από την κυβέρνηση.Υποτίθεται ότι "επιτελεί κοινωνικό έργο" αλλά αφήνει κάτι νησάκια χωρίς τεχνική υποστήριξη (για λόγους οικονομίας) και στα 6 μποφόρ έχουν μπλάκαουτ για 10 ή 15 ή και παραπάνω ώρες είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι.

Πάντως εφαρμόζω όλες τις "μεθόδους" που αναφέρεις για μειωμενη κατανάλωση ρεύματος και επίσης προσπαθώ να εγκαταστήσω ένα μικρό ηλιακό πάνελ για να ηλεκτροδοτώ τουλάχιστον τις "μικροσυσκευές"-ΤV, dvd, pc κλπ. με ηλιακή ενέργεια.Αλλά δεν νομίζω ότι είναι εκεί η λύση.